צמיגים לרכב שטח - כל התשובות לשאלות
עבור חובבי רכבים וטבע, הבחירה ברכב שטח מהווה בחירה מועדפת. כיום, ישראלים רבים משקיעים את כספם ומרצם על מנת ליהנות מרכבי שטח עמידים ואיכותיים, כשאחד מהפרמטרים המשמעותיים נוגעים לצמיגים לרכבי שטח.
בישראל, כמו במקומות רבים בעולם, מהווה השטח את המפלט היחיד עבור נהגים בו הם יכולים לחוש חופש מוטורי המאפשר להם, במסגרת החוק כמובן, ליהנות מחיבור קרוב שלהם ורכבם עם השטח והטבע.
על פי נתונים שפורסמו בינואר 2023, נמסרו לאורך שנת 2022 יותר מ-16 אלף רכבי שטח בישראל, כשנהגים ונהגות בישראל נהנים מנסיעה ברכבים אלו במרחבים רבים ומגוונים, דוגמת מדבר יהודה, רמת הגולן, הערבה, בקעת הירדן ועוד.
בכתבה שלפניכם נעמיק בתחום הצמיגים לרכבי שטח. תחום בו ניתן למצוא מגוון רחב של צמיגים בעלי תכונות ומאפיינים שונים, תוך השאיפה להתאים לכל רכב שטח את הצמיגים האידיאליים עבורו.
באתר האינטרנט של solomycar לקוחותינו נהנים ממגוון רחב של צמיגים לרכבי שטח, לצד מגוון רחב של צמיגים לרכבים פרטיים, תוך היכולת לבצע סינונים שונים הנוגעים לסוגים ודגמי הצמיגים. באתר, תוכלו לסווג את הצמיגים על פי קוד מהירות, קוד משקל, מותג, קוטר הצמיגים, חתך ורוחב.
מהו בעצם רכב שטח?
רכב שטח מהווה כלי תחבורה ייעודי בעבור דרכים שאינן סלולות, כשחלק ניכר מאותם רכבים מאפשרים גם נסיעה טובה ובטוחה על גבי דרכים סלולות. תחת ההגדרה של רכבי שטח, ניתן לכלול ג'יפים, אופנועים ואף משאיות, כשעבור רבים ההתייחסות האינטואיטיבית תהיה לרכבים בעלי ארבעה גלגלים.
מהן הקטגוריות הקיימות לצמיג שטח?
בתחום הצמיגים לרכבי שטח קיימות כיום ארבע קטגוריות לבחירה. האפשרות לבחור מתוך ארבע קטגוריות מובילה נהגים ונהגות רבים להתלבטות רחבה באילו צמיגים לבחור לרכב השטח שלהם, כשהסיבה להתלבטות נעוצה גם בעובדה כי רכב השטח שלהם אינו משמש אותם אך ורק לנסיעה בדרכים לא סלולות.
בכל קטגוריה קיימת בעצם חלוקה גסה לאחוזים, כשחלוקה זו מתבצעת בין התאמת הצמיגים לנסיעה בדרך סלולה ולהתאמתם לנהיגה בשטח. הקטגוריה הראשונה כוללת צמיגים המותאמים באופן מלא (100%) לנהיגה בכביש סלול, כשבשלושת הקטגוריות הנוספות קיימת חלוקה שונה.
הקטגוריה השנייה מוכרת בשם HT – Highway Terrain והיא כוללת צמיגים ל-70% כביש ו-30% שטח; קטגוריית AT – All Terrain – קטגוריית "חצי-חצי" – 50% כביש ו-50% שטח; קטגוריית MT – Mud Terrain – 70% שטח ו-30% כביש המוכרת גם כקטגוריית "שטח מלא".
למול העובדה כי נראה שמדובר בחלוקה לקטגוריות גסות, קיים מנעד רחב המאפשר לנהגים ולנהגות רבות לדייק עבור רכבם את הצמיגים המתאימים, זאת על פי צרכיהם והיכולות המוטוריות של רכב השטח שלהם.
צמיגי כביש לרכב
צמיגים אלו מאופיינים בחריצים עדינים ודקים ובעלי מבנה סמיטרי של סוליית הצמיג. הצמיגים מתאימים יותר לרכבי שטח המוגדרים כרכבי שטח "רכים" דוגמת דגמי 2016 והלאה של ניסן קשקאי ויונדאי טוסון.
בצמיגי כביש אלו ניתן יהיה לראות על רובם את צמד האותיות MS, כשפירוש ראשי התיבות הוא Mud and Snow. מומחים בתחום הצמיגים מסבירים כי מדובר בעצם בצמיגים המתאימים לימי החורף וביכולת לעשות בהם שימוש על גבי כבישים סלולים בהם יש שכבה נמוכה יחסית של בוץ ואו שלג.
צמיגי כביש לרכב נחשבים לצמיגים להם יכולת אחיזה גבוהה באספלט של הכביש, כשהם נחשבים לשקטים בעת נסיעה במהירויות גבוהות. בנוסף, צמיגים אלו מאופיינים בהתנגדות נמוכה, מה שתורם לחיסכון בצריכת הדלק של רכבי השטח.
נהיגה בשטח באמצעות צמיגים אלו עלולה להיות בעייתית, כשצמיגי כביש לרכב עלולים להיחתך בקלות, בין אם מדובר במעבר צר ופגיעה או שפשוף בדופן הצמיג ואף במקרים בהם הצמיג נשען על אבן או סלע חדים.
צמיגי רכב לשטח HT
בצמיגים אלו קיימת חלוקה גסה של 70% התאמה לכביש ו-30% לשטח, כשהמקור לצמיגים אלו בדגמים של מספר רכבי שטח יפנים (סוזוקי, סובארו ומיצובישי).
צמיגי ה-HT עמידים יותר כנגד פגיעות בשטח לעומת צמיגי הכביש ובעלי אחיזה טובה יותר, כשהתאמתם לכביש סלול אינה שונה לעומת נסיעה עם צמיגי כביש לרכב. גם כאן, מאופיינים הצמיגים בחריצים דקים וסימטריים, אך כאלו הרחבים ועמוקים יותר לעומת צמיגי הכביש לרכב.
צמיגי ה-HT מתאימים כצמיגים לרכב 4X4 שהנסיעה בשטח מתבצעת איתם לא באופן קבוע ויומיומי. בנוסף לכך, מהווים צמיגי ה-HT תחליף ראוי כצמיגי 4X4 לרכבי שטח בישראל שלא מאפשרים שימוש בצמיגי ה-AT בשל תקנות ואי התאמה לקוד המהירות של הרכב.
צמיגי רכב לשטח AT
צמיגי ה-AT, המכונים גם צמיגי "חצי-חצי" שונים במראה שלהם לעומת שתי הקטגוריות הקודמות. מדובר בצמיגים גדולים ורחבים יותר, בעלי חריצים ומרווחים גדולים ופחות סימטריים על גבי משטח הסוליה של הצמיג.
תחת קטגוריה זו ניתן למצוא מנעד רחב יותר של צמיגים, כשהחלוקה ל-50% כביש ושטח מהווה חלוקה גסה למול המגוון והאפשרויות הקיימות.
בתוך אותה קטגוריה ישנם צמיגי AT המותאמים יותר לנסיעה בשטח ואחרים שרמת התאמתם לשטח נמוכה יותר. עבור נהגים רבים, מהווים צמיגי ה-AT סוג של "פשרה" איכותית ומתקבלת על הדעת בין השימוש המאוזן שהם עושים ברכב, אם בנסיעה בשטח ואם בנסיעה בכבישים סלולים.
מקורם של צמיג ה-AT הם בג'יפ הרנגלר, כשאלו הפכו לפופולריים גם בדגמי טויוטה לנדקרוזר וטויוטה היילקס. הצמיגים בעלי עמידות גבוהה לחתכי צד, בעלי תפקוד איכותי בקרקע סלעית רטובה וביכולת לעמוד, עד גבול מסוים, בקרקע בוצית.
צמיגי AT בכביש סלול מתפקדים בצורה טובה ומהימנה, כשסאונד של חריקות יישמע בעת סיבובים חדים, מה שמעיד על קצה גבול יכולת האחיזה שלהם. לצד זאת, מרחק הבלימה של הצמיגים ארוך יותר לעומת שתי הקטגוריות הקודמות.
צמיגי רכב לשטח MT
צמיגי ה-MT, המוכרים גם כצמיגי "שטח מלא" ולהם חלוקה גסה של 70% שטח ו-30% כביש. מדובר בצמיגים שהנסיעה עימם על גבי כביש לא תהיה נעימה וחלקה, כשהם מאופיינים במבנה גס של קוביות בעלי רווחים חדים.
מבנה צמיגי ה-MT מיועד בפינוי יעיל ובלתי מתפשר של בוץ ואבנים וניתן לראותם על גבי לא מעט רכבים של צה"ל במתארי שטח בוציים ומאתגרים, במיוחד בגבול עם לבנון וסוריה.
שימוש בצמיגים כשהם בלחץ ניפוח נמוך, מאפשר באמצעות אותן קוביות גסות ליהנות מאחיזה איכותית במתארי שטח קשים ומאתגרים, לבטח כשמדובר בשטח מסולע או במדרונים חדים. הצמיגים, באופן טבעי, עמידים יותר לחתכים ופגיעות באופן בולט לעומת הקטגוריות הקודמות שהצגנו.
חשוב לקחת בחשבון שמדובר בצמיגים לרכבי שטח בעלי משקל גבוה לעומת שאר הקטגוריות. משקלם הגבוה של הצמיגים גורם לאורך זמן להעברה של עומסים רחבים ויצירת בלאי בטווח זמן קצר יותר למכלולי ההגה והציריות.
נקודה נוספת וחשובה שיש להכיר היא העובדה כי לצמיגים אלו חיסרון משמעותי בנסיעה על גבי כביש סלול, כששטח המגע של הצמיגים נמוך ובכביש רטוב קיימת סכנת החלקה משמעותית. בנוסף לכך, בנהיגה על גבי כביש סלול במהירות של 90 קמ"ש ויותר, ייווצר רעש חזק שיקשה על נהגים רבים לנהוג עם חלונות פתוחים.
ברוב המקרים, נהגים ונהגות להם רכב שטח עם צמיגי MT עושים שימוש ברכב זה אך ורק בשטח, כשהם מחזיקים בבעלותם רכבים נוספים המיועדים לנסיעה על גבי דרכים סלולות.
אולי יעניין אתכם גם: צמיגים לפי מידה | תחלופת צמיגים לרכב | צמיגים בחורף